Rookmelders voor slechthorenden

    Veiligheid voorop!

Waarschuwingen door lichtflitsen, trillingen en hard geluid

Nieuwe regelgeving

Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder verplicht op elke verdieping in uw huis. Dit houdt in dat alle woonlagen met verblijfsruimtes zijn voorzien van een rookmelder.
Dit geldt ook voor besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Met een rookmelder op elke verdieping van uw huis kunt u de kans op brand verkleinen of voorkomen. 

 

Slimme rookmelder voor doven en slechthorenden

Wist u dat uw neus in diepe rust is als u slaapt? Hierdoor wordt u bij brand niet wakker van de rook. Als u doof of slechthorend bent kunt u de rookmelder mogelijk niet goed of helemaal niet horen. Omdat elke se­conde telt is tijdige alarmering essentieel. Als u slaapt blijft de rookmelder wakker. De slimme rookmelder die wij leveren is geschikt voor doven en slechthorenden. U wordt gewaarschuwd met lichtflitsen, trillingen en hard geluid. Hierdoor is de rookmelder ook geschikt voor horende personen.

Ik ben doof/slechthorend, kan ik ook gebruikmaken van een reguliere rookmelder?

Afhankelijk van uw gehoorverlies is het mogelijk dat u een reguliere rookmelder niet goed hoort. Om te voorkomen dat u deze belangrijke waarschuwing niet tijdig opmerkt, kunt u gebruikmaken van een slimme rookmelder speciaal voor doven en slechthorenden. Onze slimme rookmelder is onderdeel van het Visit wek- en waarschuwingssysteem. Deze rookmelder reageert op rookontwikkeling en op hoge en snel stijgende temperatuur. De rookmelder is verbonden met verschillende ontvangers. Deze waarschuwen u met lichtflitsen en of trillingen afhankelijk van de ontvanger. Omdat de rookmelder ook geluid maakt is deze ook geschikt voor horende personen. Bent u slechthorend of doof? Dan krijgt u een wek- en waarschuwingssysteem vergoed vanuit de basisverzekering als u voldoet aan de vergoedingsregels van uw zorgverzekeraar
Neem contact op met Mariska als u wilt weten of u in aanmerking komt.

Hoeveel rookmelders heb ik nodig?

Indien de monteur bij u langskomt voor de installatie van het Visit wek- en waarschuwingssysteem zal hij bekijken hoeveel rookmelders nodig zijn om te voldoen aan de wettelijke verplichting. Hoorcentrum Weert werkt hiervoor samen met een hierin gespecialiseerd bedrijf.

Waar kan ik het beste de rookmelders ophangen?

Plaats de rookmelders op uw vluchtroute. Bekijk per verblijfsruimte wat de snelste route naar buiten is. Op deze route hangt u op elke verdieping een rookmelder aan het plafond. Plaats rookmelders minimaal 50 centimeter afstand van een muur of hoek en op minimaal 30 centimeter van een lamp. De rook komt door luchtstromen later terecht bij muren en hoeken.

Moet ik een rookmelder op zolder plaatsen?

Is uw zolder alleen een opbergruimte of gebruikt u uw zolder ook als een verblijfsruimte? Als uw zolder ook een verblijfsruimte is, is ook hier vanaf 1 juli 2022 een rookmelder verplicht.

Hoe onderhoud ik mijn rookmelder?

Haal elke maand de stofzuiger langs de rookmelder. Want teveel stof of vuiligheid kan ervoor zorgen dat de rookmelder minder goed werkt of afgaat terwijl er geen brand is. Druk maandelijks op de testknop om te testen of de rookmelder nog werkt. Let op: houd de testknop 10 seconden ingedrukt voor een testsignaal. Indien de rookmelder goed werkt zullen uw ontvangers een waarschuwing geven. Heeft u een hoog plafond? Gebruik dan bijvoorbeeld de stok van een bezemsteel om de testknop in te drukken. Vervang de batterijen voordat deze leeg zijn om valse meldingen te voorkomen (het liefst op een vast moment in het jaar). En tot slot, verf nooit over de rookmelder.

Hoe bestel ik slimme rookmelders?

Neem contact op met Hoorcentrum Weert om hier meer duidelijkheid over te krijgen. Mariska kan u alles vertellen over de benodigde papieren. Vaak houdt dit in dat u een recent voorschrift moet kunnen afgeven van de K.N.O.-arts waarin deze vraagt om levering van wek- en waarschuwingsapparatuur.
Mariska zorgt ervoor dat de benodigde systemen vervolgens worden besteld en bij u thuis worden bevestigd en geïnstalleerd.
U kunt Hoorcentrum Weert bereiken op telefoonnummer: 0495-729620.
Het kan zijn dat we in een afspraak zitten wanneer u belt, daarna wordt u zo snel mogelijk teruggebeld.